ALGEMENE VOORWAARDEN

  1. Definities

1.1. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
Algemene Voorwaarden: deze algemene voorwaarden van Opdrachtnemer.
Opdrachtnemer: De besloten vennootschap Robinia Family Office Services B.V. ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 87966271.
Opdrachtgever: Elke (rechts)persoon tot wie een aanbod van Opdrachtnemer is gericht en elke wederpartij van Opdrachtnemer bij een overeenkomst.
Opdracht:  een overeenkomst waarbij de ene partij, Opdrachtnemer, zich jegens de andere partij, Opdrachtgever, verbindt Diensten te verlenen, zoals vastgelegd in de Opdrachtbrief en de Algemene Voorwaarden.
Diensten: Het verrichten van financiële begeleiding van vermogende relaties en daaraan verwante werkzaamheden.
Partijen: Opdrachtnemer en Opdrachtgever met wie Opdrachtnemer een overeenkomst sluit.

  1. Toepasselijkheid van deze voorwaarden

2.1. Deze Algemene Voorwaarden gelden voor iedere aanbieding en iedere overeenkomst tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever voor zover van deze voorwaarden niet door Partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken. Wanneer deze Algemene Voorwaarden eenmaal van toepassing zijn verklaard op een overeenkomst, gelden zij ook voor eventuele daarna gesloten overeenkomsten en wordt Opdrachtgever geacht die toepasselijkheid bij het aangaan van een opvolgende overeenkomst te hebben aanvaard, ook als ze niet opnieuw uitdrukkelijk van toepassing worden verklaard of aan Opdrachtgever ter hand zijn gesteld.

2.2. Deze Algemene Voorwaarden zijn bedongen mede ten behoeve van (rechts)personen die direct of indirect op enigerlei wijze betrokken zijn bij werkzaamheden in verband met de aan Opdrachtnemer gegeven opdracht, respectievelijk voor wier handelen of nalaten Opdrachtnemer aansprakelijk zouden kunnen zijn. De werking van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW wordt uitgesloten.

2.3. Bij het inschakelen van derden is Opdrachtnemer gemachtigd zonder voorafgaand overleg met Opdrachtgever eventuele aansprakelijkheidsbeperkingen van de door haar ingeschakelde derden namens Opdrachtgever te aanvaarden. Voor eventuele tekortkomingen of fouten van deze derden is Opdrachtnemer niet aansprakelijk jegens Opdrachtgever.

2.4. Opdrachtnemer wijst de toepasselijkheid van eventuele algemene voorwaarden van Opdrachtgever uitdrukkelijk van de hand. Algemene voorwaarden dan wel afwijkende bedingen van Opdrachtgever zijn slechts geldig indien, en voor zover deze schriftelijk door Opdrachtnemer zijn aanvaard. Een dergelijke aanvaarding kan niet worden afgeleid uit het feit dat Opdrachtnemer onweersproken laat dat Opdrachtgever andere voorwaarden toepasselijk verklaart. Indien en voor zover ook andere algemene voorwaarden van toepassing zouden zijn op de overeenkomst, geldt bij onverenigbaarheid van de verschillende algemene voorwaarden dat de algemene voorwaarden van Opdrachtnemer prevaleren.

2.5. Opdrachtnemer is gerechtigd deze Algemene Voorwaarden te wijzigen en/of aan te vullen. Een wijziging en/of aanvulling bindt Opdrachtgever, maar niet eerder dan vanaf 14 dagen nadat Opdrachtgever schriftelijk van de wijziging op de hoogte is gesteld.

  1. Aanbieding en totstandkoming overeenkomst

3.1. Een overeenkomst komt tot stand doordat Opdrachtnemer een schriftelijke bevestiging (“de Opdrachtbrief”) zendt van de Opdracht aan Opdrachtgever of op het moment dat Opdrachtnemer begint met uitvoering van de Opdracht. Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor een aanvaarding niet te accepteren als die afwijkt van het aanbod. Opdrachtnemer is alleen aan een dergelijke afwijking gebonden als hij deze bevestigt of daar bewijsbaar feitelijk uitvoering aan geeft.

3.2. Alle aanbiedingen van Opdrachtnemer zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. Indien geen aanvaardingstermijn is gesteld, kan aan de offerte of aanbieding op generlei wijze enig recht worden ontleend indien de Opdracht waarop de offerte of de aanbieding betrekking heeft in de tussentijd niet meer uitvoerbaar is.

3.3. Als Opdrachtgever aan Opdrachtnemer gegevens verstrekt, mag Opdrachtnemer uitgaan van de juistheid hiervan en zal zij haar aanbieding hierop baseren.

  1. Honorarium

4.1. Het honorarium wordt vastgesteld op grond van een vast percentage op jaarbasis van het totale onder regie gestelde vermogen inclusief liquiditeiten. Voor vermogen dat geïnvesteerd is in/als private equity geldt een X-percentage over het gecommitteerde bedrag gedurende de looptijd.  Dit is een allesomvattend tarief wat betekent dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht, tenzij derde partijen worden ingeschakeld. Het honorarium wordt achteraf per kwartaal gefactureerd inclusief BTW. Het honorarium wordt berekend volgens de in de Opdrachtbevestiging genoemde percentages en gaat in op de datum van ondertekening.

4.2. Het honorarium in de opdrachtbevestiging/overeenkomst is exclusief BTW, tenzij anders aangegeven.

4.3. Indien overige dienstverleners en of specialisten, als bijvoorbeeld fiscalisten, worden ingeschakeld in het belang van opdrachtgever zullen deze kosten separaat worden gefactureerd door betreffende partij aan opdrachtgever. Opdrachtgever zal hiervoor op voorhand schriftelijk akkoord voor geven.

4.4. Het verschuldigde honorarium wordt achteraf per kwartaal in rekening gebracht. Indien er gedurende een kwartaal een opdrachtbevestiging wordt getekend of beëindigd zal er pro rata worden afgerekend en dus niet een volledig kwartaal worden doorbelast.

4.4. De opdrachtgever is verplicht om binnen twee weken na afloop van het kwartaal aan Opdrachtnemer een kopie van de originele vermogensrapportages aan Opdrachtnemer te leveren opdat Opdrachtnemer het door Opdrachtgever verschuldigde honorarium kan berekenen.

4.5. Opdrachtnemer is gerechtigd het overeengekomen tarief tussentijds te verhogen na het afsluiten van de overeenkomst. In dat geval zal Opdrachtgever daarvan ten minste 14 dagen van tevoren op de hoogte worden gesteld. Indien Opdrachtgever zich niet kan vinden in de verhoging staat het haar uiteraard vrij om de Opdracht te beëindigen.

  1. Uitvoering van de opdracht

5.1. De Opdracht wordt aangegaan voor onbepaalde tijd.

5.2. Opdrachtnemer zal de Opdracht naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren.

5.3. Alle verplichtingen van Opdrachtnemer zijn inspanningsverplichtingen, geen resultaatverplichtingen, tenzij uitdrukkelijk anders schriftelijk is overeengekomen.

5.4. Opdrachtnemer c.q. de (rechts-)persoon die feitelijk invulling geeft aan de Opdracht, kan worden vervangen door een andere (rechts-) persoon. Opdrachtgever zal hierover vooraf worden geïnformeerd behoudens situaties van overmacht.

5.5. Indien en voor zover een goede uitvoering van de overeenkomst dit vereist, heeft Opdrachtnemer het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden.

5.6. Opdrachtnemer zal op geen enkele wijze zelf direct contracten aangaan met derden namens Opdrachtgever zonder voorafgaande kennisgeving hiervan aan Opdrachtgever.

5.7. Opdrachtnemer is op geen enkele wijze aansprakelijk voor, en staat niet in voor, de juistheid van de informatie en de adviezen die verstrekt worden door derden, zoals financiële instellingen, banken, accountants, notarissen, fiscalisten, advocaten of andere derden die in het kader van de Opdracht door Opdrachtnemer worden ingeschakeld.

5.8. Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan Opdrachtnemer aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig aan Opdrachtnemer worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig aan Opdrachtnemer zijn verstrekt, heeft Opdrachtnemer het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten aan Opdrachtgever in rekening te brengen.

5.9. Indien de nakoming blijvend onmogelijk wordt kan de overeenkomst worden ontbonden voor dat deel dat nog niet is nagekomen. Geen van beide Partijen heeft in dat geval recht op vergoeding van de ten gevolge van de ontbinding geleden schade.

5.10. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, doordat Opdrachtnemer is uitgegaan van door Opdrachtgever onjuiste en/of onvolledige gegevens, tenzij deze onjuistheid of onvolledigheid voor haar kenbaar behoorde te zijn.

5.11. Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat voor een behoorlijke uitvoering het noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, zullen Partijen tijdig en in onderling overleg de opdracht dienovereenkomstig aanpassen.

  1. Beëindiging van de opdracht

6.1. Partijen zijn te allen tijde gerechtigd de overeenkomst gedurende de contractperiode tussentijds op te zeggen met inachtneming van een opzegtermijn van 3 maanden. Opzegging dient schriftelijk te geschieden.

6.2. Indien Opdrachtgever niet, niet behoorlijk of niet tijdig aan enige verplichting, uit de met Opdrachtnemer gesloten overeenkomst voldoet nadat Opdrachtgever hiervoor eerst door Opdrachtnemer in gebreke is gesteld waarbij een termijn van 14 dagen is gegeven om alsnog deugdelijk na te komen, alsmede in geval van faillissement, surseance van betaling of ondercuratelestelling van Opdrachtgever of stillegging of liquidatie van diens bedrijf, is Opdrachtnemer gerechtigd de overeenkomst naar haar keuze te ontbinden dan wel op te zeggen, zonder verplichte aankondiging of (gedeeltelijke) creditering en zonder gehouden te zijn tot vergoeding van enige schade in verband met de ontbinding c.q. opzegging. Opdrachtnemer is in die gevallen voorts gerechtigd onmiddellijk voldoening van het haar toekomende te vorderen.

6.3. Een en ander laat onverlet de overige aan Opdrachtnemer toekomende rechten, waaronder begrepen het recht op vergoeding van de door de ontbinding geleden schade. Omstandigheden, die een overmacht situatie voor Opdrachtnemer opleveren zijn in ieder geval: gedragingen, behoudens opzet of grove schuld, van personen, van wie Opdrachtnemer bij uitvoering van de verbintenis gebruik maakt; ongeschiktheid van zaken, waarvan Opdrachtnemer bij uitvoering van de verbintenis gebruik maakt.

6.4. Ook bij een beëindiging met wederzijds goedvinden behoudt Opdrachtnemer haar recht op vergoeding van de door deze beëindiging geleden schade.

  1. Betalingsvoorwaarden

7.1. Tenzij anders is overeengekomen geldt de volgende betalingsregeling: betaling binnen 14 dagen na (deel)factuurdatum op een door Opdrachtnemer in de factuur aangegeven wijze in de valuta waarin is gefactureerd.

7.2. Na het verstrijken van 14 dagen na de factuurdatum is de Opdrachtgever in verzuim; Opdrachtnemer heeft dan het recht haar werkzaamheden op te schorten of om de overeenkomst naar haar keuze te ontbinden dan wel op te zeggen en haar schade op Opdrachtgever te verhalen.

7.3. De Opdrachtgever is vanaf het moment van in verzuim treden over het opeisbare bedrag een rente verschuldigd van 1% per maand, tenzij de wettelijke handelsrente hoger is in welk geval deze wettelijke rente geldt. Voor transacties met consumenten geldt de wettelijke rente. Bij betalingsachterstand treedt de boeterente van rechtswege in werking zonder dat een aanmaning/ingebrekestelling vereist is.

7.4. Het recht van Opdrachtgever om haar vorderingen op Opdrachtnemer te verrekenen is uitdrukkelijk uitgesloten, tenzij Opdrachtnemer in staat van faillissement geraakt.

7.5. De volledige vordering tot betaling is onmiddellijk opeisbaar indien: a. een betalingstermijn is overschreden; b. Opdrachtgever failliet is, of in surseance is; c. Opdrachtgever als vennootschap wordt ontbonden of geliquideerd; d. Opdrachtgever als natuurlijke persoon onder curatele wordt gesteld of overlijdt.

7.6. Wanneer betaling niet binnen de overeengekomen termijn heeft plaatsgevonden is Opdrachtgever aan Opdrachtnemer alle buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd. Deze kosten worden als volgt berekend: over de eerste € 3.000 15% over het meerdere tot € 6.000 10% over het meerdere tot
€ 15.000 8% over het meerdere tot € 60.000 5% over het meerdere vanaf € 60.000 3%

7.7. Als de werkelijk gemaakte buitengerechtelijke kosten de bovenstaande berekening overtreffen, zijn de werkelijk gemaakte kosten door Opdrachtgever verschuldigd.

7.8. Indien Opdrachtnemer in een gerechtelijke procedure in het gelijk wordt gesteld, komen alle kosten die hij in verband met deze procedure heeft moeten maken voor rekening van Opdrachtgever.

7.9. Door de Opdrachtgever gedane betalingen strekken steeds ter afdoening in de eerste plaats van alle verschuldigde rente en kosten, in de tweede plaats van opeisbare facturen die het langst open staan, zelfs al vermeldt Opdrachtgever, dat de voldoening betrekking heeft op een latere factuur.

  1. Intellectuele eigendom

8.1. Opdrachtnemer en door haar ingeschakelde derden behouden te allen tijde alle rechten op door haar gemaakte rapporten, berekeningen, documenten, afbeeldingen, programmatuur en/of de hierop betrekking hebbende informatie en “knowhow”, zelfs wanneer daarvoor kosten in rekening zijn gebracht of na de verkoop nog verbeteringen zijn aangebracht, al dan niet op aanvraag van Opdrachtgever.

8.2. De in het vorige lid genoemde zaken mogen zonder schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer noch geheel noch gedeeltelijk worden gekopieerd, anders dan voor intern gebruik bij Opdrachtgever, noch aan derden worden getoond, ter hand gesteld of op andere wijze worden bekend gemaakt, noch door Opdrachtgever worden gebruikt of ter beschikking worden gesteld anders dan voor het doel, waarvoor ze door Opdrachtnemer verstrekt zijn.

8.3. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor inbreuken op intellectuele eigendomsrechten van derden.

8.4. Opdrachtnemer behoudt tevens het recht de door de uitvoering van de werkzaamheden toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie ter kennis van derden wordt gebracht.

  1. Geheimhouding en privacy

9.1. Beide Partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar, van door Opdrachtnemer ingeschakelde derden of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie. Opdrachtgever zal deze verplichting eveneens opleggen aan haar werknemers en of voor haar werkzame derden.

9.2. Opdrachtnemer zal alle informatie en kennis die zij in het kader van de overeenkomst van of over Opdrachtgever ontvangt dan wel verwerft, zorgvuldig behandelen. Het delen van informatie van of over Opdrachtgever gebeurt slechts voor zover dat noodzakelijk is voor het bereiken van het doel van de opdracht of vanwege een wettelijke verplichting tot openbaarmaking.

9.3. Opdrachtgever verleent aan Opdrachtnemer toestemming om bij Opdrachtnemer bekende gegevens ter kennis te brengen aan derden in de zin van artikel 5.5 en derden die door Opdrachtnemer worden ingeschakeld ten behoeve van haar bedrijfsvoering en om die (persoons-) gegevens te verwerken in haar CRM-systeem.

9.4 . Opdrachtgever verleent aan Opdrachtnemer toestemming om bij Opdrachtnemer bekende gegevens ter kennis te brengen aan derden op basis van een wettelijke verplichting, zoals bijvoorbeeld aan (buitenlandse) toezichthouders, of in het kader van gerechtelijke procedures.

9.5 Opdrachtnemer of een van de voor haar werkzame bestuurders of werknemers is, indien zij voor zichzelf optreedt in een tucht-, civiele-, arbitrale-, bestuursrechtelijke- of strafprocedure, gerechtigd de gegevens en informatie waarvan zij bij de uitvoering van de opdracht kennis heeft genomen aan te wenden voorzover deze naar haar redelijk oordeel van belang kunnen zijn.

9.6. De beveiliging van vertrouwelijke informatie en persoonsgegevens zal voldoen aan een niveau dat, gelet op de stand van de techniek, de gevoeligheid van de gegevens en de aan het treffen van de beveiliging verbonden kosten, marktconform is.

  1. Overmacht

10.1. Opdrachtnemer heeft het recht de overeengekomen werkzaamheden op te schorten indien zij door omstandigheden, welke buiten haar invloedsfeer liggen of waarvan zij bij het sluiten van de overeenkomst niet op de hoogte was of kon zijn, tijdelijk verhinderd is haar verplichtingen na te komen.

10.2. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan naast hetgeen daaromtrent in de wet in jurisprudentie wordt begrepen, alle van buiten komende oorzaken, voorzien of niet voorzien, waarop de Opdrachtnemer geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor Opdrachtnemer niet in staat is haar verplichtingen na te komen.

10.3. Opdrachtnemer heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert, intreedt nadat Opdrachtnemer haar verbintenis had moeten nakomen.

10.4. Tijdens overmacht worden de verplichtingen van Opdrachtnemer opgeschort. Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door Opdrachtnemer niet mogelijk is langer duurt dan 2 maanden zijn beide Partijen bevoegd de overeenkomst op te zeggen zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat.

10.5. Indien Opdrachtnemer bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen is zij gerechtigd het reeds uitgevoerde c.q. uitvoerbare deel afzonderlijk te factureren en is de Opdrachtgever gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijk contract.

  1. Klachten

11.1. Klachten dienen schriftelijk en zo spoedig mogelijk te geschieden, doch uiterlijk binnen 30 dagen na constatering, ofwel binnen 30 dagen nadat de gebreken redelijkerwijs konden worden geconstateerd.

11.2. Klachten omtrent een factuur moeten binnen 14 dagen na de dag van verzending van de factuur schriftelijk worden ingediend. De bewijslast ter zake van de tijdige indiening van de klacht rust bij Opdrachtgever. Na deze termijn worden klachten niet meer in behandeling genomen en wordt Opdrachtgever geacht ingestemd te hebben met de betreffende factuur. Een klacht doet niet af aan de betalingsverplichting.

11.3. Vorderingen en verweren, gegrond op de stelling dat Opdrachtnemer op enigerlei wijze tekort zou zijn geschoten, verjaren door verloop van 1 jaar na het afsluiten van de opdracht waarop zij betrekking hebben.

  1. Aansprakelijkheid

12.1. Opdrachtnemer is slechts aansprakelijk voor schade geleden door Opdrachtgever, die het rechtstreeks en uitsluitend gevolg is van een aan Opdrachtnemer toe te rekenen tekortkoming, met dien verstande dat:

12.2.

12.2.a. Voor vergoeding alleen in aanmerking komt die schade, waartegen Opdrachtnemer verzekerd is

12.2.b. Opdrachtnemer is nooit aansprakelijk voor de vergoeding van gevolgschade zoals bedrijfsschade, derving van inkomsten en dergelijke.

12.2.c. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor informatie of adviezen die verstrekt zijn door financiële instellingen, accountants, notarissen, fiscalisten, advocaten of andere derden welke door haar in het kader van de Opdracht worden benaderd om een voorstel aan Opdrachtgever te doen.

12.2.d. Voor schade veroorzaakt door opzet of grove schuld van derden is Opdrachtnemer nooit aansprakelijk.

12.2.e. De door Opdrachtnemer te vergoeden schade zal gematigd worden, indien de door Opdrachtgever te betalen prijs gering is in verhouding tot de omvang van de door Opdrachtgever geleden schade.

12.2.f. Indien de verzekeraar in enig geval niet tot uitkering overgaat of schade niet door een verzekering wordt gedekt, is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer beperkt tot een maximum van € 25.000.

12.3. Onverminderd het bepaalde in artikel 6:89 BW vervalt een aanspraak tot schadevergoeding in elk geval indien Opdrachtnemer daarvan niet schriftelijk in kennis is gesteld binnen drie maanden nadat Opdrachtgever bekend raakte of redelijkerwijze bekend kon zijn met de gebeurtenis of het nalaten waaruit de schade voortvloeit.

12.4. In het geval dat communicatie tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer geschiedt met behulp van elektronische middelen zoals e-mail en andere vormen van dataverkeer, zullen beide Partijen zorg dragen voor standaard virusprotectie. Geen van beide Partijen is jegens de andere partij aansprakelijk voor eventuele schade die het gevolg is van de verzending van virussen en/of andere onregelmatigheden in de elektronische communicatie, en voor het niet of beschadigd ontvangen van berichten.

  1. Toepasselijk recht en forumkeuze

13.1. De rechtsverhouding tussen Partijen wordt uitsluitend beheerst door Nederlands recht. De toepasselijkheid van buitenlands recht wordt uitgesloten.

13.2. Alleen de burgerlijke rechter in het arrondissement waar Opdrachtnemer gevestigd is, is bevoegd kennis te nemen van geschillen.

13.3. Van deze algemene voorwaarden bestaat een Nederlandse en een Engelse versie. In het geval dat er een verschil is tussen de algemene voorwaarden in de Nederlandse en de Engelse taal, is de Nederlandse tekst bepalend en bindend.

Deze algemene voorwaarden zijn op 22 februari 2023 gedeponeerd ter griffie bij de Rechtbank Amsterdam onder depotnummer 11/2023